2024. július 1-én indul az új otthonfelújítási támogatás

2024.05.06.

2024. július 1-én indul az új otthonfelújítási támogatás, aminek a keretén belül akár 3,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak a pályázók hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és fűtésirendszer-korszerűsítésre. A rendelkezésre álló keret szűkös, mindösszesen 20 000 igénylőnek elegendő. Miközben a feltételeknek több, mint 1 millióan felelnek meg. Így ha versenybe akarnak szállni, időben és felkészülten kell lépni.

Alapinformációk, amiket a július 1-én induló Otthonfelújítási támogatásról tudni lehet:

 

A támogatás két részből áll:

  • vissza nem térítendő támogatás
  • kamatmentes hitel (kötelező)

A vissza nem térítendő támogatás maximuma 2,5 millió Ft/ 3 millió Ft/ 3,5 millió Ft lehet, ami
járásonként és a jövedelmed függvényében változik.

A maximum vissza nem térítendő támogatást 30%-os energetikai hatékonyság javulással egy 7 millió Ft-os költségvetéssel tudod elérni. Ennél a példánál 1 millió forint önerőre is szükséged van, amit 6 millió Ft kamatmentes hitellel egészítenek ki. A vissza nem térítendő támogatás a kamatmentes hitel tőkéjét csökkenti.

A költségvetés lehet kevesebb is és több is. Amennyiben kevesebb, az állami támogatások, az önerő szükséglet és a kamatmentes hitel arányosan változik. Amennyiben több a költségvetés úgy az 1 millió Ft minimun önerőt kell növelned, amennyivel nagyobb a költségvetésed a 7 millió Ft-nál.

A támogatásnak minimum összege is van, ami azt jelenti, hogy meghatároztak egy minimum összeget 2,5 millió Ft, ami a Kölcsönrész és a Vissza Nem Térítendő Támogatás együttesen. A költségvetés ennél több kell, hogy legyen, hiszen szükség van önerőre is. Ilyenkor kb 3 millió Ft költségvetésben gondolkozhatsz.

 

A támogatható tevékenységek

  • az épület külső határoló elemeinek teljeskörű hőszigetelése, födémszigetelés. Támogatott a külső fal, lapostető (a hozzá közvetlenül kapcsolódó vízszigeteléssel), fűtetlen tetőtér esetén a padlásfödém, fűtött tetőteret határoló szerkezetek, alsó zárófödém árkád felett, alsó zárófödém fűtetlen pince feletti szerkezetek hőszigetelése és a kapcsolódó munkálatok elvégzése
  • Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése. Egyszerűen ablak és ajtócsere, ha az ablakcserével egyidőben árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek is beépítésre kerülnek, akkor az is támogatható
  • Használati melegvíz (HMV)-rendszerek korszerűsítésére
  • Fűtéskorszerűsítés, de csak akkor, ha a magas hatásfokú gázkazánnal együtt a hozzá közvetlenül kapcsolódó kéménytechnikai fejlesztések is megtörténnek.

Továbbá a fűtéskorszerűsítés keretein belül elszámolhatóak a gázzal működő hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje korszerű berendezésekre.